Met de trein door 12 provincies

Koen van Ingen en Joost Rijneveld, 17 juli 2015

Vorige week schreef Ionica Smeets in haar column in de Volkskrant een wedstrijd uit:

".. maak een zo kort mogelijke treinreis langs alle provincies en neem foto's van jezelf op twaalf stations (in elke provincie één)."

in Hoe haal je zoveel mogelijk uit je Interrail-pas? (Volkskrant)

Dat klinkt als een interessante variant op het Travelling salesman problem, dus we begonnen natuurlijk meteen te puzzelen. Het lijkt voor de hand te liggen dit uit te programmeren, maar door de vele randgevallen (tijd van overstappen, fotograferen vanuit de trein) bleek met de hand een route zoeken toch een stuk haalbaarder.

Al snel nadat we begonnen lazen we een tweet waarin 7:24 werd geclaimd, dus dat werd de te kloppen tijd. Na een poos vast te hebben gezeten op oplossingen die gebruik maakten van de zogenaamd 'snelle' IC-direct of Thalys kwamen we uiteindelijk op het onderstaande reisschema, dat in 7:16 te reizen is. Op basis van dat schema zijn we aan de tocht begonnen en hebben we de onderstaande foto's gemaakt.

Tijdens een van de laatste etappes van de reis, tussen Breda en Roosendaal, realiseerden we ons echter dat we een cruciale fout gemaakt hebben. Van Weert naar Dordrecht reizen via Rilland-Bath is 22 minuten trager dan van Weert naar Rilland-Bath via Dordrecht! Dit alternatief benut namelijk de directe verbinding van Eindhoven naar Dordrecht, en voorkomt zo een hoop getreuzel in Brabant. Deze variant kan in maar liefst 6 uur en 54 minuten, en hebben we hieronder ook uitgewerkt. We waren het allesbepalende keerpunt (Eindhoven) inmiddels echter al gepasseerd, dus er viel op dat moment niks meer aan te doen.

Reisschema 2015-07-17

V A Begin Einde Rit # Trein #
12:46 13:10 Buitenpost Groningen 37433 Arriva 317
13:16 14:13 Groningen Zwolle IC 548 NS 9574
14:15 15:19 Zwolle Amsterdam Zuid IC 12748 NS 4214
15:24 17:03 Amsterdam Zuid Weert IC 3555 NS 4231
17:13 17:29 Weert Eindhoven IC 862 NS 9402
17:31 18:08 Eindhoven Breda IC 1962 NS 7522
Variant via Rilland-Bath naar Dordrecht (gereisd)
18:21 18:40 Breda Roosendaal IC 3661 NS 4233
18:52 19:10 Roosendaal Rilland-Bath IC 2654 NS 9409
19:16 20:02 Rilland-Bath Dordrecht IC 2679 NS 9589
Variant via Dordrecht naar Rilland-Bath
18:09 18:27 Breda Dordrecht IC 1962 NS ?
18:57 19:20 Dordrecht Rilland-Bath IC 2656 NS ?

Friesland

We beginnen de reis in een uithoek — in Buitenpost, net over de grens van Friesland.

Buitenpost

Groningen

Op de heenreis hadden we de kans om op Groningen alvast even te kijken waar de plaatsnaamborden staan, dus tijdens het overstappen konden we terloops even een foto maken.

Groningen

Drenthe

In Assen kunnen we even kort uitstappen voor een foto terwijl de Intercity een minuutje wacht. We stopten gelukkig pal voor een bord, dus dat ging heel soepel.

Assen

Overijssel

De overstap in Zwolle is aan de krappe kant, vooral om ook nog op zoek te gaan naar een stationsbord. Even flink doorlopen.

Zwolle

Flevoland

Ook in Lelystad: even eruit en weer terug erin. De Hanzelijn werd druk bezocht, dus na het maken van de foto konden we gewoon achteraan aansluiten bij de instappende vakantiegangers (en hun bepakte fietsen).

Lelystad

Noord-Holland

Amsterdam Zuid

Utrecht

Utrecht

Gelderland

Gelderland passeren we zonder te stoppen, maar we blijken voldoende kansen te hebben om een acceptabele foto te maken. Zowel op station Culemborg als ook op Geldermalsen en Zaltbommel krijgen we het stationsbord op de foto, al maken twee stilstaande treinen het op Geldermalsen nog even spannend..

Limburg

Net over de grens in Limburg, en dan weer gauw terug naar boven.

Weert

Noord-Brabant

Het gerenoveerde station van Breda is erg indrukwekkend geworden, en hier laat NS de eerste sporen van een vernieuwde stijl zien. Ook de stationsborden zijn herzien!

Breda

Zeeland

Van uithoek naar uithoek..

Rilland

Zuid-Holland

Gedurende de hele reis hebben we geen minuutje vertraging gehad. Vlak voor de finish rijdt de Intercity van Rilland-Bath naar Dordrecht echter niet verder dan Roosendaal, en moet iedereen overstappen in een nieuwe trein. De machinist zet er gelukkig flink vaart achter, en we komen toch nog op tijd aan in Dordrecht.

Dordrecht